!-- Google Tag Manager --> Rahim ağzı kanseri belirtisi

Rahim ağzı kanseri belirtisi

Rahim ağzı kanseri belirtisi, Rahim ağzı kanserinin nedenleri,Bacağa vuran ağrı rahim ağzı kanseri belirtisi olabilir! Rahimağzı kanseri, kadınlar arasında en sık rastlanan kanser türleri arasında ikinci sırada

Kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü, rahimağzı kanseri. Dünya’da her yıl yaklaşık 500 bin kadının yakalandığı ve tamamından HPV’nin (İnsan Papilloma Virüsü) sorumlu olduğu rahim ağzı kanseri, dünyada her 2 dakikada bir, Türkiye’de ise her gün 2 kadının yaşamını kaybetmesiyle sonuçlanıyor.

Bu hastalığın tedavisi için yapılan ameliyatlar, tedavi edilebilen vakalarda bile rahmin tamamının ve üreme organlarının bir bölümünün alınmasıyla sonuçlanabiliyor. Bu da hastanınn doğurganlığının mümkün olamayacağı anlamına geliyor. Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Klinik Şefi Doç. Dr.M. Faruk Köse, rahim ağzı kanserinin nasıl oluşutuğunu şu sözlerle özetliyor:

HPV’NİN NEDEN OLDUĞU BİR HASTALIK
“Kadın iç genital organları; rahim, tüpler ve yumurtalıklardan oluşuyor. Rahim, haznenin tepesinde ve idrar torbasına yani öne dönük ters duran bir armuda benziyor. Bu armudun sapının bulunduğu yere benzeyen kısımrahimağzı olarak tanımlanıyor ve bu bölgenin kanserine rahimağzı kanseri adı veriliyor. Rahim ağzı kanserine HPV yol açıyor. Bir insanda, kadın genital organını ilgilendiren 100 kadar HPV tipi bulunuyor. HPV, rahimağzı kanserinin yanında, diğer kadın genital organlarının kanser öncesi lezyonlarına da yol açıyor. Ayrıca, hem erkeklerde hem de kadınlarda genital siğillere neden oluyor.” Doç. Dr.M. Köse, kanser açısından yüksek risk taşıyan 15 çeşit HPV arasında dünyada en sık karşılaşılanların HPV 16 ve HPV 18 olduğunu söylüyor. Bu virüsler, rahimağzı kanserlerinin yüzde 70’inden sorumlu görülüyor. HPV 6 ve HPV 11 ise, hemkadınlarda hemde erkeklerde görülen siğillerin yüzde 90’ına neden oluyor. Erkeklerde penis kanserine de yol açabilen HPV,makat bölgesine yerleştiğinde,makat ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektumda kanser nedeni yaratıyor. Bunun sonucunda hastalık, kendisinde virüs olduğunun farkında bile olmayan hamile bir kadının yaptığı normal doğumla bebeğe bulaşabiliyor.”

İLİŞKİ SONRASI KANAMA VARSA DİKKAT!
Rahim ağzı kanserinin de tüm kanser türleri gibi 4 ana evresi var. Sadece ilgili organda kanser varsa evre 1, hastalık komşu en yakın organlara yayılmışsa evre 2, yakın bölgeye yayılmışsa evre 3, uzak organlara yayılmışsa evre 4 söz konusu oluyor. Evre arttıkça tedavi başarısı düşüyor ve ölüm oranı yükseliyor. Rahimağzı kanserinin erken evrede belirti vermediğini, belirti verdiğinde çoğu kez ileri evreye gelinmiş olduğunu belirten Doç. Dr. Köse, “Virüsü taşıyan kadın ve erkekler, durumu uzun süre fark edemiyor. İleri evrede; ilişki sonrası kanama, et suyu tarzında bol vajinal akıntı ve bacağa vuran zonklayıcı ağrı gibi şikâyetler oluyor” diyor.

Rahim ağzı kanserinin nedenleri
Akciğer kanserli hastalarda sigara ilişkisinin yüzde 80 olduğunu söyleyen Doç. Dr. M. Faruk Köse, ” Bu durum, vücudunda HPV olan herkesin kanser olacağı anlamına gelmez. HPV ile karşılaşan 100 kadından sadece 1-3’ü kanser olur ” diyor. Beraberinde aşağıdaki etkenler de varsa hastanın kansere gidiş hızı artıyor:

*Yüksek riskli (kansere neden olabilen) HPV enfeksiyonu
*Sigara içimi
*Erken yaşta cinsel ilişki
*Çoklu seksüel eş
*AIDS benzeri hastalıklar, böbrek ve karaciğer transplantasyonu veya bazı özel hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemin ilaçlarla baskılanması
*Çok çocuk doğurma
* Diğer genital bazı özel enfeksiyonlar
* Genetik etkenler

Türkiye’nin karnesi zayıf!
Rahim ağzı kanserininTürkiye’de görülme sıklığının 100 bin kadında 4.6 olduğu belirtiliyor. Ancak bu veriler 15 – 20 yıl önceki yaşam tarzını yansıtıyor. Bugünkü veriler ışığında toplumun geniş bölümünü kapsayan bir tarama programı uygulanamazsa bu bulguların 15 – 20 yıl sonra iki katına ulaşacağı belirtiliyor. Türkiye’de tedavi edilebilme sınırında olan rahim ağzı kanserinin yakalanma oranının yüzde 2.5 civarında olması, bu konudaki karnemizin zayıflarla dolu olduğunu gösteriyor. Bu, 10 hastadan neredeyse
9’unun ileri evrede tanı aldığına işaret ediyor.

En sık 51 yaş civarında görülüyor
Rahim ağzı kanseri en çok gelişmekte olan ülkelerin sorunu olarak dikkat çekiyor. Afrika, Güney Amerika ve Meksika en sık görüldüğü ülkeler arasında bulunuyor. Dünyada yıllık 530 bin yeni olgu ve 275 bin ölüm bekleniyor.  Bakirelerde gerçek cinsel birleşme olmadan sadece yakın temas ile yüzde 8 oranında HPV görüldüğü belirtiliyor.

HABERTURK

Sponsor Bağlantılar

One thought on “Rahim ağzı kanseri belirtisi

  • 08 Ocak 2012 tarihinde, saat 11:08
    Permalink

    doktor bey benim annem 10 yıl önce rahim kanseri oldu rahimi alındı.geçenyıl hastalığı tekrarladı.bağarsaklar yapışmış açarken yırtılmış.ve tekrar ameliyata aldılar kolostomi yapıldı.ve 1ay önce tekrar ameliyata aldılar açtı kapattılar hastalık çok ilerlemiş dediler.şimdi kemoterapi görüyor.daha 48 yaşında sizi duydum bize yardım edebilirmisiniz maddi sıkıntı yok şükür siz ben yardımcı olurum deseniz getirmek istiyorum.lütfen bana dönermisiniz.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.