!-- Google Tag Manager --> Hıdırellez'de yoğurt mayalama

Hıdırellez’de yoğurt mayalama

Hıdırellez'de yoğurt mayalamaHıdırellez’de yoğurt mayalama

Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar. Bunların yanı sıra bir de Çiğ damlasından mayalanan hıdrellez yoğurdu” vardır. Hıdrellez yoğurdunun nasıl yapıldığına, hıdrellez yoğurdunun faydalarına bakalım şimdi.

Hıdrellez günü çalınan yoğurt, yani çiğ damlaları ile mayalanıp elde edilen yoğurt, bir yıl boyunca damızlık yoğurt olarak kullanılmaya devam edilir. Bu yoğurdun üzerine nazar değmesin diye çörekotu ekilir. Hıdrellez günü elde edilen yoğurt mayası sadece akrabalara dağıtılır, herkese verilmez. Ayrıca her kadının çaldığı yoğurt da tatlı olmaz, bazı kadınların çaldığı yoğurt mayhoş olur. Bu yoğurt mayasının suyundan mayalanan hamur ile bir yıl boyunca ekmek yapılır.

Yörük köylerinde bir yıllık yoğurt mayası, Hıdırellez ve bu günü takip eden 6, 7 ve 8 Mayıs süresince sabah ezanı ile tan ağarması arasındaki vakitte doğadaki bitkilerin üzerinden toplanan çiy tanelerinden sağlanır. Mayalama sıcaklığındaki sütün içine besmeleyle bir tahta kaşık konur. Bu şekilde elde edilen maya bir yıl kullanılır. Gelecek yıl tekrar değiştirilir.
Hıdırellez’in bir armağanı olarak gören yörükler atalarının inancına göre yoğurdun icadının öyküsü şu şekildedir; Aydın Yörüklerinden olan ve yazın Kütahya’daki yaylaklara gelen bir Yörük, göç yolunda koyundan sağdığı sütü bir ağacın altına koyduğunda koyulaştığını fark etmiş. Bunun nedenini araştırınca çiy tanelerinin buna neden olduğunu anlamış. O günü belirlemiş. Hıdırellez olarak kabul edilen 6, 7 ve 8 Mayısta otlara düşen ilk çiy taneleriyle ve güneş doğmadan önce akan suyla sütü mayalayarak yoğurt yenin yapılır. Bu yoğurt yıl boyunca maya olarak kullanılır. Çiğ tanesinden yapılan yoğurt mayası her yıl yeniden yenilenir.”
Hıdrellez yoğurdunun faydaları

Bağırsakta bulunan zararlı bakterileri öldürür ve çoğalmasını engeller
Midede koruyucu bir tabaka oluşturur
İçeriğindeki laktik asitle kanser, enfeksiyonlar, sindirim sorunları, astım gibi hastalıkları önler
Bağışıklık sitemini güçlendirir
Anti depresan etkisi ile sakinleştirir
Baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, geç algılama gibi sorunları ortadan kaldırır
Kalsiyum, fosfor vitamin A, B12, D vitamini, B2 ve B6’yı destekler
Kalp basıncını dengeler
Potasyum seviyesiyle kasları gevşetir.

Hıdırellez’de yoğurt mayalama yapılışı

sütü kaynattıktan sonra ılımaya bırakın. 6, 7 ve 8 Mayıs süresince sabah ezanı ile tan ağarması arasındaki vakitte doğadaki bitkilerin üzerinden toplanan çiy tanelerini ekleyin. 1 tahta kaşıkla maya olduğunu düşünüp 3 defa bu kaşığı süte batırıp karıştırın her defasında Fatma anamızın eli ile diyerek bildiğiniz duaları okuyun. Üzerini kapatıp sıcak tutacak bir örtü ile sarıp sarmayayın. Bu şekilde sabaha kadar bırakın. Arzu ederseniz üzerine nazar için çörek otuda serpebilirsiniz. Allahım herkezin duasını, dileğini kabul etsin.

Hıdırellez’de yoğurt mayalama, çiğ tanesi ile yoğurt mayalama, Hıdırellezde yoğurt nasıl mayalanır, Hıdırellezde yoğurt hangi günlerde mayalanır, Hıdırellez yoğurdunun faydaları

Sponsor Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.