!-- Google Tag Manager --> Dr. Ziya Mocan 2011 ev detoksu

Dr. Ziya Mocan 2011 ev detoksu

Dr. Ziya Mocan 2011 ev detoksu ile vücudunuzu temizleyin, İç hastalıkları ve sağlıklı kilo verme uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan detoksun nasıl yapılması ve bu konuda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı…

Detoks tam olarak nedir?
Detoks, çoğu kişinin düşündüğünün ve uyguladığının aksine sağlıklı ve doğal ürünlerin yeterli ve ölçülü alınması olarak değerlendirilmelidir. Doymuş yağ oranı yüksek kırmızı et yerine Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balığın beslenmeye konması, kahve ve alkol alımı yerine su tüketiminin yapılması, sindirim sistemine büyük faydası olan probiyotik ürünlerin kullanılmasıdır. Tam tahıl ürünlerinin tüketilmesi, bitkisel kaynaklı ama kaliteli protein olan yeşil mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagillerin beslenmede olması doğru detoks programının temelini oluşturur.

HER MEVSİM YAPILIR
 Ne zaman detoks yapmak gerekir?
Detoks, her mevsim yapılabilir. Ancak detoks diyetindeki hedef kilo kaybetmek değil, sadece temizlenmek, vücudu dinlendirmek ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek olmalıdır. Kış mevsiminin vazgeçilmezleri brokoli, lahana, patates, ıspanak, soğan, enginar ve karnabahar gibi sebzeler size detoks yaparken destek sağlar. Zencefil, hindiba, rezene, kereviz, kekik, dereotu ise vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olabilir. Greyfurt ve portakal suyu da içerdikleri C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

Detoks şart mıdır, vücut kendi kendini temizleyemez mi?
İnsan vücudu, detoksa ihtiyaç duymadan kendini temizleme kapasitesine sahiptir. Ancak sorun, pek çok kişinin stresli ve hareketsiz bir yaşam sürdürmesine rağmen yetersiz beslenmesinden kaynaklanır. Bir de çevrenin olumsuz koşulları, vücuda alınan metabolik atıkların birikmesi ile hastalıkların artması ve dokuların canlılığının azalması detoksa ihtiyaç yaratabilir.

Detoks kampları yararlı mı?
Detokstaki temel hedef doğal beslenme olmalı. Bu nedenle detoks kampları tartışılabilir. Bazı detoks kampları gerçek anlamda hayat felsefesi haline gelmesi gereken içsel ve ruhsal temizlenmeyi gerçekleştirirken, bazılarında kişinin sağlığını bozabilecek yanlış uygulamalar yapılmaktadır. Detoks kampına gidilecekse, kamp iyice incelenerek öyle karar verilmeli.

Detoksu doktor mu yapmalı? Kişiler kendileri yapabilir mi?
Kişiler genel prensipleri bildikleri sürece kendileri yapabilirler. Ancak doktor ve diyetisyen kontrolü ile yapılacak olan doğru uygulamaları tercih etmeliler.

EVDE DE UYGULANABİLİR
 Evde rahatlıkla yapılabilecek detoks var mı?
Detoksun ana prensibi sağlıklı ve doğal beslenme olduğundan kişiler mevsimine göre tüketimlerini ayarlayarak evde detoks uygulaması yapabilirler.

Detoksla kilo vermek mümkün müdür?
Detoksta kilo kaybı olabilir. Ancak detoks yaparken hedeflenen bu olmamalı. Çünkü hareketsiz yaşam ödemlerin oluşmasına sebep olur. Aşırı şişkinlik ve kabızlık gibi şikayetler azaldığında kişide fark edilir bir incelme olur. Haftada üç kez düzenli yapılan egzersiz ile bu inceliğin kalıcılığı sağlanabilir.

 Ne sıklıkta yapılmalı?
Detoksun hayat felsefesi şekline getirilmesi gerekir. Ancak kişiler bunun dışında mevsim geçişlerinde de detoks yapabilirler.

ÇİĞ SEBZE SUYU İÇİN!
 SEBZELER
Havuç, pancar, lahana, kereviz, maydanoz, tüm yeşil yapraklar, kırmızı-sarı renkte olanlar, patates, kabak, balkabağı, sarımsak, zencefil ve soğan… Bu sebzeler üç şekilde tüketilmelidir: 1) Çorba yapılarak 2) Buharda pişirilerek 3) Suyu sıkılarak

 ÇİĞ SEBZE SULARI
Havuç, pancar, kereviz, maydanoz ve buğday çimi blender’da hazırlanabilir.

 MEYVELER
Turunçgiller, elma, armut, karpuz, kara üzüm, vişne, üzüm, ananas ve mango. Kurutulmuş olanlar daha çok şeker ve daha az enzim içerdiğinden kullanılmamalıdır. 1) Suyu sıkılır 2) Blender’dan geçirilip meyve tatlısı şeklinde yenir 3) Bütün olarak yenilir

 TAHILLAR
En az altı saat veya bir gece içme suyunda bekletilip, deniz tuzu ile bol suda pişirilmelidir. Taze kabuklu yemişler ve tohumlar bir gece suda bırakıldıktan sonra ertesi gün pişirilmelidir.

KANSERDEN KORUR
 Detoks ve pankreas kanseri arasında bağlantı var mı?
Kanser nedenleri arasında egzojen toksinlerin (dışardan gelen) ve kanserojen maddelerin ilişkisi vardır. Her kanserde olduğu gibi pankreas kanserinde de bu toksik maddelerle ilişki söz konusudur. Toksik etki yaratan maddelerin başında alkol ve sigara gelir. Bu maddelerden vücudu korumak da bir anlamda detoks olduğundan doğru ve bilinçli yapılan detoks kansere karşı koruma sağlayabilir.

NEDEN DETOKS YAPABİLİRİZ?
Hastalıklardan korunmak
Organları dinlendirmek
Arınmak
Gençleşmek
Deriyi temizlemek
Yaşlanmayı geciktirmek
Motivasyonu artırmak
Verimlilik sağlamak
Sakinleşmek
Enerjik olmak

KIŞIN YORGUN UYANANLAR İÇİN
Detoks yapması gereken kişiler şöyle belirtilebilir:
Her gün en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketemeyenler…
Yeterli su içmeyen, yoğun alkol, şeker ve kafein tüketenler…
Stresli, yoğun çalışanlar ve sık seyahat edenler…
Ödem, gaz ve şişkinlik şikayeti olanlar, hareketsiz yaşam sürenler…
Sabahları yorgun uyananlar…

BOL BOL SU VE BİTKİ ÇAYI
 Toksik etki yaratanlar
İlaçlar Sakatatlar Yağlar Kızarmış besinler Rafine unlar Yağlı etler Şeker ve hamur işleri

Detoksif etki yaratanlar
Esmer buğday Bulgur Sebzeler Meyveler Yeşillikler Bitki çayları ve su

HAMİLE VE YAŞLI KİŞİLER YAPMASIN
Sakıncalı olabilen durumlar:
Organ yetmezliği olanlar (Kalp, böbrek, karaciğer)
Hamileler
Süt verenler
Yüksek tansiyonu olanlar
Yaşlılar
Diyabet hastaları ve
Çocukların yapması tehlikeli olabilir.
Detoks programından sonra dikkat edilmesi gereken, eski beslenme düzenine aniden geçilmemesi olmalıdır.

MEYVELERİ AÇ KARNINA YİYİN GAZLI İÇECEKTEN UZAK DURUN
 Neleri yemediğiniz neleri yediğinizden daha önemlidir. Mümkün olduğunca az yemek önerilir.
Az besin alıp çok sıvı içmek vücudun kendini arındırma süresini hızlandırır ve etkisini artırır.
Vücudun ihtiyacı olan en önemli maddeler mineraller, eser elementler, enzimler ve vitaminlerdir.
Hayvansal protein, yağ, rafine şeker ve nişasta vücutta asit maddelerin birikimini artırır ve temizlenme sürecini uzatır. Bu nedenle detoks programından çıkarılmalıdır.
Oruç da bir detokstur. Yalnız iftarda yenen ağır yemekler bu programı bozar. Temel besinlerden basit, rafine edilmemiş, bitkisel kökenli gıdalar alınmalıdır.
Detoks programlarında tüm proteinlerin diyetten çıkarılması istenmekle beraber, yağsız süt, yumurta beyazı ve balık ızgara önerilmelidir.
Gazlı içeceklerden kaçınılmalı, bunun yerine ayrana yer verilmelidir. Bir bardak kola, kana dokuz çay kaşığı kadar beyaz şekere eşit miktarda şeker karıştırır.
Meyveler bağırsaktan emilir. Bu nedenle de mide boşken yenmesi gerekir.

Sponsor Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.