!-- Google Tag Manager --> Din İşleri Yüksek Kurulu orucun hangi hallerde bozulmayacağını açıkladı

Din İşleri Yüksek Kurulu orucun hangi hallerde bozulmayacağını açıkladı

 

Din İşleri Yüksek Kurulu Diyanet’in web sitesinde en çok merak edilen Sakız çiğnemek orucu bozar mı, Böbrek taşı kırdırmak orucu bozar mı, Akupunktur tedavisi orucu bozar mı, Göz damlası orucu bozar mı, Nikotin bandı orucu bozar mı, Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi sorusuna cevap verdi.

”Sakız çiğnemek orucu bozar mı?” sorusuna, ”Bozar ancak ‘kenger sakızı’ gibi katkısı bulunmayan sakızlarla daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz” yanıtı verildi.
”Akupunktur tedavisi orucu bozar mı?” yönündeki soru ise ”Akupunktur, vücutta belirli noktalara iğne batırarak, çeşitli hastalıkları tedavi etme metodudur. Orucu bozan şeyler kapsamında olmadığı yani vücudu beslemesi ve gıdalandırması söz konusu olmadığından akupunktur yaptırmak orucu bozmaz” diye yanıtlandı.

”Böbrek taşı kırdırmak orucu bozar mı?”
Oruçlu olan bir kimsenin, vücuduna şifa veya gıda verici bir madde enjekte edilmeden böbrek taşı kırdırması ile orucun bozulmayacağı, ayrıca operasyon esnasında böbreklere kan akmasının da orucu bozmayacağı ifade edildi.
”Göz damlasının orucu bozup bozmayacağına” ilişkin soruya da, şu şekilde cevap verildi:
”Göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler, değerlendirildiğinde, göz damlası orucu bozmaz.”

”Nikotin bandı orucu bozar mı?”
”Nikotin bandı” ile ilgili soruya karşılık da deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantların orucu bozmadığı hatırlatılarak, bu açıdan sigarayı bırakmak isteyenlerin kullandığı nikotin bantlarının da oruç açısından bir sakıncasının bulunmadığı dile getirildi.

”Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi?” sorusuna, sırf dış tedavisi sebebiyle orucun bozulmayacağı, aynı zamanda tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonların da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmadığı kaydedildi. Ancak ağız su ile çalkalanırken boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa orucun bozulacağı ve kaza edilmesi gerektiğine işaret edildi.
Anjiyo yaptırmanın da, yapılacak operasyonlarda yeme ve içme anlamı bulunmadığından orucu bozmayacağı kaydedildi.

Sponsor Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.