!-- Google Tag Manager --> AŞURE YAPILIŞI - AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTLARI

AŞURE YAPILIŞI – AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Hicri takvimin ilk ayı olan ve Müslümanlar için kutsal kabul edilen Muharrem ayı başlarken, geleneklerin yaşatıldığı bu ayda aşure ön plana çıkıyor.Ay içerisinde ve özellikle de Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen günde evlerde hazırlanan aşure, Türk mutfağının da önemli damak tatları arasında yer alıyor.İyi bir aşure yapmanın püf noktalarını ve yapılışını Annemden öğrendiğim kadar sizlerle paylaşmak istedim….

AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTLARI

* Aşure 10’a yakın baklagil, meyve ve sert kabuklu yiyeceklerin katılmasıyla yapılır.
* Malzemelerden buğdayın akşamdan pişirilmesi, nohut, fasulye, kuru üzümün de akşamdan ıslatılması gerekir.
* Ertesi gün, bu malzemeler ayrı ayrı haşlanıp suyu süzüldükten sonra, bütün malzeme bir tencerede kaynatılır ve aşurenin kıvamına göre de su ilave edilebilir.
* Aşurenin renginin güzel olması için, incir en son ilave edilir. Yoksa incir aşureyi karartır.
* Buğdayı pişirirken ilave edilen birkaç adet karanfil,buğdayın tadının güzelleşmesini sağlar.

AŞURE YAPILIŞI
Aşure malzemeleri
* 1/2 kg buğday
* 1 fincan pirinç (çay fincanı)
* 200 gr kuru fasulye
* 200 gr kuru ceviz
* 200 gr fındık
* 100 gr pilav fıstığı
* 1 kg toz şeker
* 200 gr nohut
* 4 adet limon
* 50 gr kuş üzümü
* kuru kayısı – incir
Aşure tarifi
Pirinçleri ve buğdayları yıkayın. Pirinçleri ve buğdayları tencereye koyun ve üzerine su ekleyin (üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde). Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin.Üzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve buğdayları tencereye biraz sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın. Bir süre sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak bir kilogram şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Ateşten almadan önce isteğinize göre gül suyu kuru kayısı kuru incir de ekleyebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyun. Fındığı, cevizi ve pilav fıstığını kavurarak aşurelerin üzerine serpiştirebilirsiniz.

Sponsor Bağlantılar

One thought on “AŞURE YAPILIŞI – AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI

  • 01 Kasım 2014 tarihinde, saat 14:23
    Permalink

    Aşure yapimini püf noktalari ile anlatmişsiniz tesekkür ederim. Tarifi verdiğiniz gibi yaptim şimdiye kadar yaptiğim en guzel aşure oldu herkes cok begendi.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.