!-- Google Tag Manager --> CV Örnekleri CV (özgeçmiş) Nedir Nasıl hazırlanır?

CV Örnekleri CV (özgeçmiş) Nedir Nasıl hazırlanır?

CV (Özgeçmiş) Nedir:

CV (ingilizce bir kelime olan Curriculum Vitae’nin kısaltılmış halidir) veya Özgeçmiş ;profesyonel olarak iş aryan adayların kendilerini işverene tanıtmak ve detaylı bilgi vermek için becerileri, deneyimleri, eğitim durumu ve iş tecrübesi aktardığı bir betimlemedir.cv sayesinde işveren mevcut işlere uygunluğunu,görüşmeden önce Cv/özgeçmiş yardımıyla değerlendirir.Görüşmeye davet edilmeden önce işverenin karşısında çalışan ya da stajyeri ilk temsil eden özgeçmiştir.

CV (Özgeçmiş) Nasıl Hazırlanır,neleri içermelidir?:

standart olarak Özgeçmişler aynı değildir içerik ve amaç olarak farklı olsalar da bazı bölümler tüm özgeçmiş türleri için olmazsa olmazdır.

– Adı, soyadı,Doğum tarihi, yeri, adres, telefon numaralarınız ve e-posta adresleri,

– Eğitim durumu;

devam etmekte olan ya da mezun olunan en son okul ilk sırada ,en sondan ise en eski okul olacak şekilde sıralanmalıdır.

– Geçmiş iş deneyimleri;

buradada en son görev alınan pozisyon ilk sırada ,en sondan ise en eski görev alınan pozisyon olacak şekilde sıralanmalıdır.ayrıca Hangi kuruluşta, ne pozisyonda ve hangi tarihler arasında çalışıldığı görev alınan pozisyonla ilgili iş tanımının olması cok önemlidir. Bu bölümdeki anlatımlarla işveren adayın işe uygun olup olmadığına karar verir.

– Nitelikler;

burada adayın ne kadar donanımlı olduğu ön plana çıkar,Yabancı dil bilgisi,  kurs ve seminerler, alınan ödüller gibi noktalar burada yazılmalıdır. Bu bölüm işe başvuran adayın kişisel gelişimi için yaptıklarını, eğitime olan açıklığını işverenin fark edeceği bölümdür.

– Sosyal Aktiviteler;

Sizin takım çalışmasına uygun bir kişi olduğunuzu gösterecek farklılıklarınızı paylaşabileceğiniz bölümdür. Örn. Fotoğraf çekmeniz, amatör tiyatro yapmanız gibi çalışmalarınız.

En sık yapılan özgeçmiş hataları:

özgeçmişiniz işveren için size ait ilk intibasıdır. yazınızın güzel,düzgün ve hatasız, cümlelerinizin anlaşılır ve akışkan olması ,kullandığınız malzemenin düzen tertipli ve temizliği işverenin sizi önemsemesine yada önemsenmemeye neden olur.

işverenin sizinle ilgili bilmek istediği şeylere daha cok özen gösterin(Örnek:ana okul bilgilerinden cok üniversite mezuniyet dereceniz )

Sahip olunan deneyimler en çok hata yapılan bölümdür. Staj ya da profesyonel çalışmalarda neler yapıldığı, hangi firmanın hangi departmanın da görev alınmış olunduğu önemlidir. Bu bölüm, işverenin görüşme yapılan pozisyon için başvurunun uygunluğunu görmesine olanak sağlar. İyi yapılan iş tanımı görüşmede size yardımcı olur.

Özgeçmişlerdeki bilgilerin işverene tam olarak ihtiyacı olan bilgi vermemesi en büyük sorundur. Firmanın standartlarına uygun bir çalışanı aramada ilk başvurduğu nokta adayların özgeçmişleri olduğundan, açık nokta bırakmadan, gerekli tüm bilgiler cv’de yer almalıdır. .

Örneğin aday; ABC firmasında “Departman Asistanı” olarak görev aldığını yazdı ve detay belirtmedi. Burada işveren için gerekli olan hiçbir bilgi yoktur aslında. İşe alım uzmanı olan kişi adayın ne iş yaptığını, çalışmalarını kime raporladığını bilmek ister. İyi yapılmış bir iş tanımı görüşmenin iyi geçmesi için iki tarafa da fayda sağlar.

Referanslar; birçok firmanın üzerinde titizlikle durduğu bölümdür. Pek çok aday yazma gereği duymuyor olsa da, işverenler görüşme sonrası adaydan referans belirtmesini istemektedir.  Yeni mezun olan adaylar referanslarının olmamasından yakınmaktadır. Profesyonel olarak referansa sahip olmamanız bir engel değildir. Bu noktada akademik referansları paylaşmak gerekir.

Yakın çevreden, aileden bir kişiyi referans göstermek, profesyonel çevrede kabul görecek referanslar değildir. Referans seçilecek kişiler, referans olacakları çalışan ile aynı çalışma ortamında bulunmuş, iş hayatında nasıl bir kişi olduğunu bilen kişiler olmalıdır.

Çok kısa ya da çok uzun yazılmış özgeçmişlerde format olarak hatalı görülebilecek çalışmalardır.  Çok uzun özgeçmişler işverenin aday hakkında gerekli görüp, önem verdiği bilgiye ulaşmasına engel olur.

Özgeçmişe eklenen ön yazı çok detaylı olmamalıdır. Ön yazı, başvurulan pozisyonun ne olduğunu ve neden bu özgeçmişin tercih edilmesi gerektiği bilgisini içeren kısa bir yazı olmalıdır.

Özgeçmişinizi oluşturuyorken kullandığınız ofis programı da önemlidir. Excell programında hazırlamış olduğunuz özgeçmiş, işverene ulaştığında çok karmaşık ve özensiz görülebilir. Bunun için word programını tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Yazılışından emin olmadığınız kelimeleri mutlaka kontrol etmelisiniz. Yazım hataları yapmamaya özen gösterilmelidir. (Örn. Mastır – master)

Özgeçmiş Örnekleri

Yeni Mezun Özgeçmiş Örneği

"deneyimli cv örneği"cv"cv örneği"cv özgeçmiş"

Deneyimli Özgeçmiş Örneği

"deneyimli cv örneği"cv"cv örneği"

 

Sponsor Bağlantılar

5 thoughts on “CV Örnekleri CV (özgeçmiş) Nedir Nasıl hazırlanır?

  • 20 Mayıs 2013 tarihinde, saat 20:01
    Permalink

    valla çok sağolun istediğim gibi değil ama napıcaksın öğrenciyiz ve buda ödevimiz yaz gitsin

    Yanıtla
  • 13 Nisan 2016 tarihinde, saat 13:33
    Permalink

    cv resimleri çok işime yaradı teşekkürler

    Yanıtla
  • 18 Mart 2017 tarihinde, saat 16:15
    Permalink

    çok güzel konu olmuş

    Yanıtla
  • 23 Ekim 2017 tarihinde, saat 19:11
    Permalink

    Bu Bilgiler icin çok teşekür ederim. Bana CV yazmakda çok yardimci oldunuz.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.